Meet the architect: Vincent Van Laere

HomeBlogMeet the architect: Vincent Van Laere

Vincen Van Laere

Ontmoet Vincent Van Laere, de interieurarchitect van Hotel Lebeau19

Als je het over Hotel Lebeau19 hebt, kun je niet anders dan onder de indruk zijn van het prachtige interieur. Een interieur dat niet alleen luxueus en stijlvol is, maar ook perfect past bij de kustligging en de natuurlijke omgeving. Achter dit interieurontwerp zit Vincent Van Laere, een getalenteerde interieurarchitect die met zijn creativiteit en visie het hotel een unieke identiteit heeft gegeven. We spraken met Vincent om meer te weten te komen over zijn inspiratie, trends in hotel interieurontwerp en zijn benadering bij het creëren van een top interieur.

 

1. Wat inspireerde je voor het interieur van Hotel Lebeau19?

Bij het ontwerpen van het interieur van Hotel Lebeau zoek ik niet specifiek naar een bron van inspiratie. Tijdens het opmeten van de ruimte probeer ik de ziel van het gebouw te ontdekken en elke ruimte apart te ervaren. Met de input en behoeften van de klant creëer ik een perfecte match in het totaalbeeld, dat op zichzelf uniek is zonder concrete inspiratie. Het is moeilijk uit te leggen, maar wanneer ik een nieuw project betreed, zie ik als het ware op mijn netvlies wat het interieur vraagt. Het is alsof ik een extra zintuig heb dat me leidt tijdens het ontwerpproces.

 

2. Wat zijn de belangrijkste trends in hotel interieur ontwerp op dit moment?

Er zijn verschillende soorten hotels, variërend van hip en trendy tot authentiek en klassiek, stedelijk of landelijk. Elk type hotel heeft zijn eigen interieur en stijl die bepalend zijn. Als ik echter kijk naar de combinatie van al deze stijlen, is de belangrijkste trend nog altijd de focus op beleving. Gasten willen niet alleen verblijven in een stille omgeving, maar ze willen de kleuren, materialen, geuren, gadgets en muziek ervaren. Het draait om het prikkelen van elk zintuig.

 

3. Hoe heb je die trends verwerkt in het interieur van hotel Lebeau19?

Het hotel is gelegen aan de kust met een prachtig uitzicht op de natuur in het Zoute, ademt een gevoel van rust. Bij het ontwerpen van dit hotel was het belangrijk om dit aspect als eerste te integreren in het interieur. De lobby is ontworpen als een chique, donkere ruimte die subtiel de ogen prikkelt en het netvlies niet overbelast. Vervolgens betreedt men een aperoruimte met zachte kleuren, tapijten, voile gordijnen en comfortabele love seats, waardoor een aangenaam gevoel van de eerste ontmoeting ontstaat. Het tapijt op de vloer geeft aan in welke richting gasten kunnen gaan: naar links leidt het naar de bodega bar, naar rechts naar de salon, en rechtdoor worden gasten aangetrokken door het prachtige uitzicht op de natuur waarmee het hotel omringd is. Er is ook extra uitbreiding op het terras gerealiseerd om de gasten te laten genieten van de natuurlijke omgeving.

 

4. Welke factoren zijn het belangrijkst bij het ontwerpen van een hotel interieur?

Bij het ontwerpen van een hotelinterieur is het belangrijk om eerst te kijken naar welke services het hotel wil aanbieden. Hebben ze een restaurant, bieden ze ontbijt aan, kunnen niet-gasten binnenkomen, is er een doorlopende dienst, enzovoort. De belangrijkste factor die ik heb geleerd bij het ontwerpen van hotels is ervoor zorgen dat gasten die verblijven niet gestoord worden door niet-verblijvende gasten. Dit betekent bijvoorbeeld ervoor zorgen dat een gast die incheckt niet hoeft te zoeken naar een plek in de bar of salon.

In het geval van Hotel Lebeau 19 is het hele restaurant, de bar en de salons opgenomen in de gemeenschappelijke ruimte van het hotel. Daarom zijn er love seats geplaatst waar altijd plaats zou moeten zijn om van een eerste koffie of aperitief te genieten. Dit zijn zaken waar ik veel aandacht aan besteed om de relatie tussen verblijvende gasten en het interieur sterk te houden.

Verder is ook de efficiëntie van het personeel en de werkflow een zeer belangrijk aspect. Het personeel vormt de drijvende kracht achter het interieur en ze moeten zich er elke dag prettig voelen. Daarom luister ik veel naar het personeel, praat ik met hen en analyseer ik na de opening hoe we mogelijkheden tot verbetering kunnen identificeren.

Bij Hotel Lebeau 19 hebben we bijvoorbeeld gekeken naar hoe we de nieuwe keuken konden verbeteren, het cocktailstation efficiënter konden maken en werktafels en kasten konden optimaliseren, zowel binnen als op het terras. Het ontworpen interieur is dus een belangrijk element, maar door de ervaring en beleving groeit er altijd iets in het interieur op het gebied van personeel en werk.

 

5. Hoe zorg je ervoor dat het interieurontwerp van een hotel past bij de merkindentiteit en het imago van het hotel?

Dit is puur aanvoelen, waarbij het interieur van Hotel Lebeau 19 bijvoorbeeld niet het interieur van een hip en trendy hotel in een grote stad kan zijn, of een historisch interieur. We bevinden ons in de omgeving van de golf van Knokke, het mooie Zoute met statige villa's, en de uitbaters zelf hebben al verschillende horecazaken in Knokke, waardoor ze een breed scala aan klanten hebben. Daarom was de vraag om van Hotel Lebeau 19 een parel aan de kust te maken, met de nadruk op rust. Het moest een feel-good plek zijn waar gasten kunnen genieten van heerlijk eten en drinken in een kader van subtiele luxe en lifestyle.

 

6. Op welke projecten ben je het meest trots en waarom?

Ik ben nu reeds 15 jaar afgestudeerd en van nul direct zelfstandig mijn bureau begonnen. Tot op heden reeds een palmares van honderden ontwerpen en projecten in alle verschillende sectoren. Mijn intentie was en is nog altijd om elk project met veel passie en ziel te beleven, dus trots ben ik zeker op elk project. Wel ben ik zeker fier dat er mensen zijn die mij meenemen op project verhalen in het buitenland. Om zo op die manier ook mijn grenzen in ontwerp te kunnen verleggen. Maar dus zeker niet cliche bedoeld, blijf ik trots op alles wat ik mag realiseren voor gelijk wie & waar dan ook.

 

7. Wanneer ben je tevreden als je een project hebt afgerond?

Als het voor een privé project is, ben ik zeker tevreden als de klant nadien naar mij komt om te zeggen dat ze zich nu echt gelukkig voelen thuis. Dat er iets gecreëerd is waar zij zich goed in voelen. Voor horeca kan ik dit zelf gaan beleven en zit ik graag in mijn eigen ontwerp te genieten en kijken naar anderen die ook aan het genieten zijn van het ontwerp. Personeel dat lacht, goeie vibes, een chef die zalige gerechten komt brengen, happy places, happy faces! Maar ook als het kantoor, winkel of andere concepten zijn blijf ik nadien kijken hoe alles loopt en dan kan ik zeggen met veel trots, on to the next one!

 

Lebeau19 BV